Eddig láthattunk különféle “harci” fejadagokat (horvát, német), amiket a katonák magukkal tudnak vinni a terepre, és ott előkészület nélkül eltudják fogyasztani. Azonban az amerikai fegyveres erők egész sor hasonló, előre elkészített és némi előkészítést igénylő fejadagokat is rendszeresített.
Ezeknek az összefoglaló neve a UGR vagyis Unitized Group Ration (egységesített fejadag csoportok számára). Az UGR-t úgy kell elképzelni mint az MRE-t csak nagyban. Vagyis egy csomagban megtalálható minden felszerelés és kiegészítő ami a katonák étkeztetéséhez szükséges.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy modul UGR elegendő 50 katona étkeztetéséhe. A modulok részegységeit, tálcákat, konzerveket,melegítőket,fejadagokat, karton dobozokba csomagolják, amiket a szakácsok egy előre felállított helyen előkészítenek majd felszolgálnak.
Az UGR több logisztikai szempontból is figyelemre méltó. Korábban a szakácsok és logisztikai egységek külön-külön kellett szállítsák a konyha részegységeit, ez pedig elképzelhető mennyire megbonyolította a dolgokat.
A UGR-ből több változat létezik. Az első amit legelőször használnak fel a harctéren a UGR H&S. Ez gyakorlatilag a legkisebb helyet foglaló és legkevesebb előkészületet igénylő UGR, tehát könnyű szállítani majd elkészíteni. Nem igényel teljesen felszerelt konyhát és méhütőt sem.
A UGR H&S menüjén szereplő ételek előfőzöttek és polimerikus lezárt tálcákban találhatóak. A tálca anyaga hasonló, illetve megegyezik, az MRE főmenüjénél már látott csomagoláséval. Ezeket rendkívül egyszerű “megfőzni”, csupán forró vízbe teszik őket 30-40 percig, utána már tálalható is.
Amellett, hogy ezeket a lezárt tálcákat könnyű szállítani és a főzésnél használni, az étel “elkészülte” után ezekben is szolgálják fel őket. Az UGR H&S-ben összesen 17 menü, 3 reggeli, 14 ebéd-vacsora, található.
Egy példa: 14-es menü , húsgombóc szósszal, vörös bab és rizs, zöld bab, M&M, tapioca puding, narancs lé. A menük mellett a reggelihez és ebédhez-vacsorához is több kiegészítő is tartozik, mint például kávé, tej, két szelet kenyér, gyümölcsök, dzsemek.
Fontos megjegyezni, hogy az UGR H&S csak a hadsereg használja, mivel a Tengerészgyalogságnak nincs meg a megfelelő kapacitása ehhez az UGR típushoz, ők mást rendszeresítettek. Ahogy az MRE-nél itt is évente változtatnak a menükön.
Az UGR H&S 3 karton dobozt foglal el, ami egy modulnak számít, ez 50 katonának elég. Egy raklapon 8 H&S modul található, ami négyszáz fogás elkészítéséhez és felszolgálásához elegendő.
A következő a UGR A, amit főleg kiépített bázisokon szolgálnak fel, ugyanis a csomagokban lévő fagyasztott húsokhoz mélyhűtő, a többihez hűtő szükségeltetik. Az elkészítéshez egy tábori konyha bőven elegendő.
A UGR-A egy modulja három kartondobozban kapott helyet, ebből kettőben nem romlandó élelmiszer egyben pedig romlandó élelmiszert csomagolnak. Egy modul 50 ember kiszolgálására elegendő, és egy raklapon 10 modul található, ami 500 fejadag felszolgálásához elegendő.
A UGR-A dobozaiban helyet kaptak még tálcák és szemetes zsákok is. A főételek elkészítéséhez szükség van sütőre és egy rendesen felszerelt tábori konyhára is. Összesen 21 menü található a UGR-A-ban, ebből 7 reggeli és 14 ebéd-vacsora.
Ezek közül egy példa: 5-ös Menü: Kínai marha zöldséggel, csokoládés süti mázzal. Ez a menü fagyasztott része és ehhez tartozik még nem romlandó élelmiszer is ami: fehér rizs, kukorica, gatorade, csípős szósz, savanyú szósz, zöldség, vaj, ananász.
A vacsorához és reggelihez is több kiegészítő tartozik, mint kávé, krém, ketchup, só, paprika, tej és kenyér. Az ebédhez-vacsorához ezek mellett még előfordul a mogyoró vaj is és saláta is amennyiben lehetséges.
A UGR-B-t főleg a Tengerészgyalogság alkalmazza és a fő különbség az A változattal, hogy a B-ben nincs fagyasztott és romlandó hús, emiatt nincs is szükség az elkészítéséhez és tárolásához mélyhűtőre.
A UGR-B-ben 19 menü található ebből 5 reggeli 14 ebéd-vacsora. Akárcsak a többinél itt is 3 karton dobozban 50 ember étkeztetéséhez elegendő fejadag található. és egy raklapon 8 modul található.
Átlagosan egyébként az UTG fajtájától függően egy karton doboz 40-55 kg körül mozog. Átlagosan 18 hónapig lehet tárolni egy egy ilyen karton dobozt és egy-egy étkezés 1300 kalóriát tartalmaz.
Példa egy menüből: 10-es menü: barbeque-s disznó darabok, makaróni sajttal, zöld bab, körte, kekszek, csokoládés sütik, ketchup, limonádé. Mind a reggeli mind a vacsorához ebédhez többféle kiegészítő is helyet kapott.
A legkisebb UGR az UGR-E vagy Express. Ez 18 katona kiszolgáláshoz elegendő. Egy UGR-E karton doboz súlya 20 kg. Az E hasonlít az H&S-re, csak még kisebb. Gyakorlatilag olyan helyekre szánták, ahol nem lehetséges semmilyen mértékben tábori konyha vagy kiszolgáló egység felállítása. Úgy kell elképzelni, hogy egy mezőn vagy a fák között esetleg a FOB egyik zugában lehessen felállítani és elkészíteni.
Az UGR-E-ben található egy melegítő edény, ami az MRE-nél már látott kémiai reakcióhoz hasonló módon melegíti meg a különböző fogásokat. A melegítő anyaga magnézium-vas. Egy raklapon 18 UGR-E található.
Összesen 13 Menü található az UGR-E-ben, ebből egy példa: csirkemell szósszal, kukorica, kukorica kenyér szósszal, devil’s fudge keksz, szárított tőzegáfonya, vaj, különböző italporok. Itt is megtalálható több kiegészítő mint ketchup, csípős szósz, kávé, tea, só,paprika bors illetve tálcák és poharak.
Az UGR menük egyszerű és gyorsan elkészíthető fejadagokat tartalmaznak, továbbá egyszerűen kiszámolható hány darabra van szükség adott ember mennyiség étkeztetéséhez. Na most az íz az már más kérdés, de elég sok fajta fő étel és köret található meg bennük. Amiket külön kisütnek azok még jók is lehetnek.
Az UGR mellett egyébként több féle mobil és tábori kiszolgáló egységet is rendszeresítettek. Ezek könnyen mozgathatóak és egyes UGR menük elkészítéséhez vagy tárolásához szokták használni.
Utolsó kommentek