Logo Pic
Krisztián és a sport 2024. július 02.

Egy őrült futóverseny, ahol idén csak öten értek célba

A Frozen Head State Parkban évente megrendezett Barkley maraton egyike a világ legnehezebb ultra versenyeinek. Korábbi bejegyzésünkben bemutattuk, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az indulóknak, de érdekessége nem merül ki ennyiben. Lássuk, milyen rendhagyó szokások élnek ezen a versenyen és mi történt 2024-ben!

barkley-laz-1500582927-runnersworldcoza.jpg

forrás: runnersworld.co.za

A gyilkos, már a túlélő versenyeket megszégyenítő útvonala mellett a Barkley maratonnak eléggé egyedi lebonyolítási rendje és szabályai vannak, amelyek a verseny nehézségét, titokzatosságának megőrzését szolgálják és/vagy Gary „Lazarus Lake” Cantrell apró kis poénjai:

 

  • A 20 mérföldes kör megtételének iránya folyamatosan változik. Először az óramutató járásával megegyező irányba haladnak, majd a harmadik és negyedik körön ellentétesen. A futó, aki először kezdi az ötödik kört, saját maga határozhatja meg a haladási irányt, a többieknek viszont ellentétes irányba kell haladnia. Ezzel biztosítják a szervezők, hogy a résztvevők minél kisebb eséllyel segíthessék egymást.
  • A kezdést egy kagyló megfújása jelzi, ami után egy órával később kerül sor a rajtra. Ha a versenyzők felsorakoztak a rajtnál, akkor indulhatnak, amikor Gary Cantrell meggyújtja a cigarettáját.
  • A versenyzőknek az útvonalon elhelyezett könyvekből, a rajtszámuknak megegyező lapokat kell kitépkedniük, ezzel igazolják, hogy az előre kijelölt útvonalon haladtak. Csak akkor érvényes a kör, ha minden könyvet megtaláltak és minden lapot be tudnak mutatni.
  • A verseny valójában két részből áll. Az előző bejegyzésünkben már bemutatott 100 mérföldes szakaszból, valamint az ezt követő 60 mérföldes „Fun Run-ból” amely során 3 kört kell teljesíteni 40 óra alatt.
  • A Barkleyt annyi titoktartás övezi, amennyi csak lehetséges: Általában áprilisban rendezik, de van olyan év, amikor márciusban. Az indulók névsorát csak a rajt után hozzák nyilvánosságra. Az útvonalat pedig csak néhány órával a rajt előtt osztják meg a futókkal. A nevezés szintén titkos. Nincs weboldal vagy bármilyen segítség, ahol leírják a pontos folyamatot. A beszámolók szerint a jelentkezés postai úton történik, ahol mellékelni kell egy esszét és az 1,60 dolláros (nem visszatéríthető) nevezési díjat.
  • A beérkezett nevezések közül Gary Cantrell választja ki azt a maximum 40 indulót, akik rajthoz állhatnak. Ők az esetek nagy részében elit ultrások, de minden évben kiválasztásra kerül egy versenyző, akinek semmi keresnivalója nem lenne a versenyen. Ők hagyományosan az 1-es rajtszámot kapják.

 

2024

Könnyen felfedezhető, hogy a 20 mérföldes útvonal évenkénti variálásával Gary Cantrell folyamatosan azon dolgozik, hogy kellően teljesíthetetlen legyen, de az idei meghívottak egyáltalán nem törődtek ezzel és kivételes teljesítménnyel több rekordot is beállítottak.

Minden ott kezdődött, hogy már az utolsó, ötödik körre is 7 futó fordult rá, ami eddig még soha nem fordult elő a verseny történetében. A 7 versenyzőből pedig 5 a célvonalon is áthaladt, ami szintén rekord: eddig 2012-ben és 2023-ban 3-an tudtak célba érni. Az idei rendhagyó eredményekkel a versenyt teljesítők összesített listája 17-re emelkedett. Szintén történelmi esemény, hogy a Barkley maraton célvonalában először ünnepelhettek női befutót Jasmin Paris személyében, aki kevesebb mint két perccel a limitidő lejárta előtt, 59:58:21 alatt teljesítette a távot. Ezen kívül Jared Cambell 2012., 2014. és 2016. után idén negyedszer is végigment a Barkley gyilkos útvonalát, ami szintén rekord.

barkley-marathons-2024-five-finishers.jpgforrás: run247.com 

A 2024-ben rendezett Barkley maratont teljesítők teljes listája:

  • Greig Hamilton
  • Ihor Verys
  • Jasmin Paris
  • Jared Cambell (2012., 2014. és 2016. után negyedik alkalommal)
  • John Kelly (2017., illetve 2023. után harmadik alkalommal)

 

Az idei eredmények után kíváncsian várjuk, milyen nehezítések várnak a 2025-ös mezőnyre.

 

Vissza a címlapra
Egészséges sportolás
Ha csak magad öröméért sportolsz, akkor is érhetsz el extrém teljesítményt. Táplálékkiegészítés, regeneráció, teljesítményfokozás, étrend és a sportolás öröme. Mind ezt természetes oldalról megközelítve. Erről szólnak cikkeink.
Legjobban pörgő posztok
Magas alkoholtartalmú (strong) sör teszt
Linda Morvai • 7 nap
Közel a megegyezés Thuram ügyében
Apuleius • 3 nap
A mercato csütörtöki hírei
Apuleius • 8 nap
Időkapszula: NB I. 1984/85 Tavaszi zárás - Edzői gyorsmérleg 2.
maribor_ • 6 hónap
A házasságom teljesen szexmentes
Life Advisor • 10 nap
Cikkek a címlapról
A Zerbenriegelsteig
Előző beszámolómban a Wildes Gamseck utat ecseteltem, annak végeztével 14 órakor korainak tartottam az időt, hogy befejezzem a napot, ezért a másnapra tervezett Zerbenriegelsteig - szintén I-II nehézségű - sziklamászó útját is megtámadtam. Ivóhátizsákomban még 1,5 l liter víz "hömpölygött",…
Végre lehet dolgozni a kertben
Vastag polárpulcsiban ülök benn, hűtöm a házat, készülök a kánikulára. Ma reggel 13 fok van kinn, minden tárva nyitva van, most, amikor írok 19,6 fok van benn, de inkább ülök a hidegben, minthogy felmelegedjen és aztán nem tudok mit csinálni, hogy lehűljön egy kicsit. Egészen hihetetlen, hogy a…
>