Logo Pic
Andrass9 2024. augusztus 12.

Karaj Rossíni a'la Széll Tamás

A recept ihletője Tamás volt, akinél Bélszín Rossínit ettem a Stand25-ben. Nagyon tetszett, gondoltam az utóbbi időben sok kacsa/liba máj szeletet sütöttem, jöhet egy újabb is.

48.jpg

Persze nem én lennék, ha kicsit ne hangoltam volna a receptet :)

Van ugyan bélszínem itthon, de találtam 3 szép szelet karajt: gondoltam, megpróbálom azzal is. Össze is szedtem a hozzávalókat:

  • 3 lehártyázott karaj szelet
  • 3 adag hízott libamáj szelet (kettő kicsi volt, azt 1 adagnak deklaráltam)
  • 3 vékony szelet füstölt marhanyelv (a vejem szerezte!)
  • 3 szelet csécsi szalonna (nincs a képen)
  • Saját Salsa Verde 2 ek
  • 1 ek rub szósz régről
  • 3 ek Mirin (japán rizsbor)
  • 1 ek morzsolt kakukkfü
  • Őrölt Lampong feketebors - kevéske
  • Kevéske só

10.jpg

A karajt kiklopfoltam, majd elkezdtem fűszerezni. Először a kakukkfüvet és a majorannát szórtam rá, majd vékonyan meglocsoltam a mirinnel. A májszeleteket megszórtam a frissen őrölt borssal.Újra összeállítottam az összetevő listát - még mindig a szalonna nélkül. A karajokra kanalaztam kis rib rubot.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Egy kevés szósz jutott a nyelvre is. Megforgattam a hússzeleteket, és azt az oldalt is mirinnel kezdtem. Ezután viszont jöhetett a salsa verde.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Összeállítottam a szeleteket. A csécsi szalonna ekkor jutott eszembe: valami zsír is kell a húsok alá! Egy műanyag tálcába pakoltam, amit folpackkal lefedve a hűtőbe tettem, hogy majd később megsütöm.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Egy nap pácolás következett, ami alatt az éhenhalástól tőkehalmájjal citrommal és olivás stanglival védekeztem.

23.jpg 24.jpg 25.jpg

Ez után nekiláttam kisütni a fogást. Kezdtem a szalonnával, majd utána tettem a nyelv szeleteket. Amikor a szalonna már szépen adott zsírt, megforgattam a nyelveket. Szép peremet sütött a nyelv szélére :)

33.jpg 34.jpg 40.jpg 41.jpg

Beletettem a libamájszeleteket is a forró serpenyőbe, és kimenekítettem a nyelvet és a szalonnát, viszont hozzáadtam a karajszeleteket. Pirosra sütöttem a karajt.

42.jpg 43.jpg 44.jpg 45.jpg

Főztem egy közepes adag rizst, hogy legyen köret is a kicsilyánynak, aki nem eszik krumplit. Gyorsan áttettem a serpenyőből a májat-karajt a tányérba, ahol a már átsült nyelv és szalonna pihent.

26.jpg 46.jpg

Muszáj volt meózni, mielőtt felszolgálom.

47.jpg

Végül tálaltam. Nem úgy, ahogy Tamás tette: nem volt a hús alatt pirítós, ami felszívná a kiszivárgó szaftokat, de nem reklamáltak a fogyasztók. Adtam hozzá kovászos uborkát, meg római salátát a kertből.

Nagyon jó étel ez! Ennyi finom alapanyaggal csak elrontani lehetett volna :)

Vissza a címlapra
Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.
Legjobban pörgő posztok
Napi érdekes - 574
JTom • 8 nap
Gonzáleztől és Douglas Luiztól is megválna a Juve
venember83 • 5 nap
Nagy sushi teszt
Linda Morvai • 27 nap
A Juventus 2027-ig hosszabbít Tudorral
Apuleius • 4 nap
A Fener vinné Vlahót
venember83 • 7 nap
Cikkek a címlapról
Ide vidd a kutyát strandolni!
    Állandó problémaköre a kutyásoknak, hová lehet menni pancsolni a kedvenccel. Mert igen, a nyár és a fürdés nekik is jár, sőt. Most hoztam egy menő listát nektek, kutyafuttában közlöm is, hogy rá tudjatok keresni igény esetén. A kutyabarát szolgáltatók közül természetesen nem maradhatnak ki a…
5+1 hasznos tipp a méhek napjára
A legelőtől az itatón át a tudatos mézvásárlásig.  1994 óta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére április 30-án tartjuk a méhek napját! Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és…
>