A Magyar Honvédség alkalmazottai naponta több étkezése is jogosultak. Az élelmezés történhet hideg illetve meleg élelmiszerrel, továbbá bizonyos esetben mikor erre nincs lehetőség, például terepen, akkor úgy nevezett „pótlékkal”.
Az élelem mennyisége általában megegyezik, a minősége viszont helyőrségenként eltérő lehet attól függően, hogy az adott alakulat honnét szerzi be az alapanyagokat.
Mivel korábban láttuk már, hogy a spanyol katonák mire panaszkodnak, pontosan a mennyivel és a mennyiért volt a problémájuk, nézzük meg a hazai helyzetet.
Általánosságban véleményem szerint nem jellemezhető rosszként az étkeztetés, és elég összetettnek kell tekinteni, mivel számtalan szempontot kell figyelembe venni.
Például lehet „jó” lenne a katonákat kaviárral és hallal meg brokkolival etetni, de ezek tárolása körülményes, az ára magas és a végfelhasználók körében sem aratna osztatlan sikert.
A fenti csomaggal a fő problémám, hogy a vagdalt hús tényleges hústartalma 20% a sertés májkrémé pedig 26%. Ezeken túl egy rakás sót, földimogyoró-„tyúkhúsleves-ropi, és szénhidrátot tartalmaz.
Ez egy egyszeri, éjszakai „pótlék” volt. Látható, hogy a szalámis szendvicset leszámítva, egész eltartható, tehát nem kell hozzá nagyobb logisztikai háttér.
Szintén kicsit sok a szénhidrát, és a cukor, ráadásul semmi zöldség vagy gyümölcs. A mennyiség rendben van, mivel ezzel egy nagyobb darab ember is elvan azért.
Menza-ról mint gyártóról előtte nem hallottam, viszont ide került már némi gyümölcs és egy paprika is. A cukor szintet az ivólé, süti és a „Snack Mix” adja.
Na most ahogy látható, a vagdalt hús nem halt ki. Sőt, virágkorát éli. Az előzőekhez képest látható némi változatosság, variálják az italt vagy az édességet.
Rossznak mondható-e ez az ellátmány? Véleményem szerint nem mondható rossznak, hiszen a feladatát ellátja, éhen halni tőle nem igazán lehet.
Rossz minőségű-e ez az ellátmány? Összességében nem tekinthető rossz minőségűnek, inkább az alapanyagok meg a gyártó alapján erős középesnek mondanám.
Az összetétel alapján viszont már árnyaltabb a kép. Legalábbis a minimális mennyiségű zöldség és gyümölcs, és a nagy mennyiségű cukor és só egyáltalán nem alkotnak jó aránypárokat.
Miként lehetne javítani rajta? Több zöldséggel és több gyümölccsel, kevesebb sós rágcsálnivalóval, kevesebb vagdalthússal több szárnyasból készült konzervvel, esetleg hallal még.
Nyilván a logisztikusoknak sem lehet könnyű dolgok, és az állománynak is meg kell felelni. Mivel közvélemény kutatást nem tartottam, ezért azt nem tudom, mennyire felel meg a jelenlegi élelmezés a végfelhasználók számára.
Két negatív példával is készültem, egyik a terepfoglalkozáshoz szánt két zsömle meg medve sajt. Kicsit kevésnek gondolom, és még az egy darab csoki sem javít a helyzeten.
A másik amivel már általánosban sem tudtam mit kezdeni, az a tört krumpli sült hússal és meggymártással kódnevű étel. Itt kiegészítették három kiflivel meg földimogyoróval.
Az utolsó 100 komment: